Nascholing door conservatoria

Veel muziekstudenten mikken traditioneel gezien tijdens hun bachelor/master studie op een carrière als uitvoerend musicus. Op de websites voor bachelor programma’s wordt de optie om les te gaan geven vaak niet genoemd. Soms wordt methodiek/didaktiek als keuzevak/minor aangeboden.

Pas als ze als uitvoerenden niet (meer) genoeg werk kunnen vinden gaan veel musici nadenken over lesgeven, en blijken ze daar niet genoeg vaardigheden voor te hebben. Dit geldt in ieder geval voor de (wat oudere) generatie die nu een lespraktijk aan het opbouwen is, zo blijkt uit ons overleg binnen de BVM. Voor deze groep moet nascholing op het gebied van methodiek, didactiek en pedagogiek aangeboden worden, zodat ze als excellente docenten meer jong en opkomend talent kunnen opleiden. Als bijvangst kan er dankzij die muzieklessen meer draagvlak ontstaan voor het vak van musicus in het algemeen. 

De beroepsverenigingen in de muziek, de meeste verenigd in BvM, hebben als doelstelling hun leden bij te scholen door het geven van workshops, het organiseren van symposia en het uitgeven van vakbladen, alsook het aanbod van anderen onder de aandacht te brengen. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar het aanbod van nascholing bij de conservatoria.

Een speurtocht op de websites heeft een lijstje met nascholingsmogelijkheden opgeleverd. Dat varieert van een compleet masterprogramma in Groningen en Den Haag tot alleen contractonderwijs in Maastricht en Rotterdam. Bij enkele conservatoria was niks te vinden over nascholing. 

Prins Claus Conservatorium, GroningenMaster kunsteducatie
ArtEZ, Arnhem-Zwolle Info over beroepsorganisaties (BvM, ESTA, EPTA, EGTA.  missen) Diverse cursussen
HKU, Utrecht?
Conservatorium van AmsterdamDiverse cursussen
Post HBO muziekeducatie
Inholland, Haarlem?
Koninklijk Conservatorium, Den HaagMaster the musician educator
Codarts, RotterdamContractonderwijs
Fontys, Tilburg?
Zuid, Conservatorium MaastrichtContractonderwijs

De nascholing voor gitaristen in Amsterdam is een formule waar we er veel meer van zouden willen zien. Ook de contrabassisten en hoboïsten zijn daar iets soortgelijks aan het ontwikkelen. 

BvM zet zich in voor meer aanbod op het gebied van nascholing voor alle instrumenten en stem op de onderwerpen methodiek, didactiek en pedagogiek, en hoopt dat de opleidingen met hun expertise daar een steeds grotere rol in gaan spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *