Woensdag 1 juli 2020 bracht Koningin Máxima, op uitnodiging van de NVZ, een werkbezoek aan de Creatieve Coalitie in theater ‘De Nieuwe Regentes’ in Den Haag. De NVZ is, evenals BIM pro, onderdeel van de Creatieve Coalitie: een overkoepelende belangenorganisatie voor makers en werkenden in de creatieve sector die bestaat uit 42 belangenorganisaties. Van acteurs tot rondleiders, van technici tot musici.

Tijdens een ronde door de verschillende ruimtes in het theater sprak de Koningin met vertegenwoordigers van enkelen van de beroepsverenigingen aangesloten bij de Creatieve Coalitie, waarbij de problemen en oplossingen van de makers en werkenden in de sector aan de orde kwamen.

Willemijn had de Koningin, namens de NVZ, voor een gesprek met de makers uitgenodigd en de middag georganiseerd. Ze sprak met haar namens de zangers en zangdocenten: “Ik kon haar laten weten dat sinds vandaag zingen weer als officieel veilig wordt beschouwd op 1,5 -2 meter afstand en dat alle zangers in Nederland daar enorm opgelucht over zijn. Dat concerten al tot eind december worden afgezegd is een grote strop voor alle musici die voornamelijk van uitvoerend werk afhankelijk zijn. Wel had ik namens de muziekeducatie het lichtpuntje van de middag: bijna alle docenten muziekeducatie zijn tijdens de crisis betrekkelijk soepel (en vooral heel creatief) over gestapt op on-line lesgeven, en konden zo grotendeels hun inkomen veilig stellen.”

In het ruim anderhalf uur durende bezoek sprak de Koningin verder met woordvoerders van andere beroepsverenigingen en belangenbehartigers in de sector: BAU van dans, Theatertechnici van de Vereniging Buitentheaters, ACT van de acteurs, Beeldend kunstenaars van het Platform BK, DuPho namens de fotografen, NBF namens de filmmakers en het Platform voor Freelance Musici. Ze informeerden de koningin in korte gesprekjes over de situatie binnen hun beroepsgroep tijdens de Corona crisis.

De danseres Cherish Menzo danste een korte solo uit haar voorstelling JEZEBEL, de actrices Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld speelden een scene uit Borgen. Het programma werd afgesloten met een deel uit een trio van Schubert door Eva Stegeman, Hans Eijsackers en Willem Stam.

Met dit bezoek heeft de creatieve en culturele sector aan de Koningin kunnen laten horen en zien hoe zij de huidige situatie met creativiteit en inspiratie, maar ook met grote zorg voor de toekomst, tegemoet treden. De koningin liet na afloop weten dat ze zeer onder de indruk en ontroerd was.